Strålende kritikker til «Byens spor. Skyggeboken»

«Med Skyggeboken har Lars Saabye Christensen fullført sin trilogi på en måte som sikrer at Byens spor vil bli stående som et hovedverk i den snart 66-årige Oslo-mannens forfatterskap,» skriver Bok 365. (Foto: Maja Hattvang)«Med Skyggeboken har Lars Saabye Christensen fullført sin trilogi på en måte som sikrer at Byens spor vil bli stående som et hovedverk i den snart 66-årige Oslo-mannens forfatterskap,» skriver Bok 365. (Foto: Maja Hattvang)
«Med Skyggeboken har Lars Saabye Christensen fullført sin trilogi på en måte som sikrer at Byens spor vil bli stående som et hovedverk i den snart 66-årige Oslo-mannens forfatterskap,» skriver Bok 365. (Foto: Maja Hattvang)

Lars Saabye Christensens «Byens spor. Skyggeboken» høster terningkast 6 og 5 hos anmelderne.

I går ble Lars Saabye Christensens Byens spor. Skyggeboken lansert på Cappelen Damms pressekonferanse for høstlisten. Det er en storslått og tankevekkende avslutning på et romanverk som vil bli stående igjen som et av vår tids største. Nå har de første begeistrede anmeldelsene kommet.

 

Byens spor - Skyggeboken. Lars Saabye Christensen
Byens spor – Skyggeboken
Lars Saabye Christensen

«Et hovedverk»

Under overskriften: «Hvis dette er hans avskjed, vil det sette varige spor» gir Leif Gjerstad i Bok 365 terningkast 6 og skriver bl.a.: «Det er med en klump i halsen jeg leser slutten på Lars Saabye Christensens nye roman. Er det virkelig 65-åringens endelige punktum som forfatter? Hvis så er, er det en mesterlig regissert slutt. (…) Med Skyggeboken har Lars Saabye Christensen fullført sin trilogi på en måte som sikrer at Byens spor vil bli stående som et hovedverk i den snart 66-årige Oslo-mannens forfatterskap. Og det enten trusselen om at dette er hans avskjed som forfatter vil vise seg å stemme eller ei.»

«Strålende»

Gard Elin Stava Sandve i Dagsavisen er også strålende fornøyd med Byens spor. Skyggeboken. Hun skriver bl.a.: «Det fungerer, alt sammen. Byens spor – Skyggeboken er en strålende avslutning på trilogien om Oslo og Norge i tiårene etter krigen.»

«Et høydepunkt i forfatterskapet»

Sindre Hovdenakk i VG er også meget begeistret. Han gir terningkast 5 og skriver: «Skyggeboken er en emosjonell berg- og dalbane å lese – og en engasjerende og tett befolket avslutning på en trilogi som vil bli stående som et høydepunkt i forfatterskapet.»

Cathrine Krøger i Dagbladet synes boka «til tider er glitrende». Hun gir terningkast 5 og skriver videre: «Du skal ha et hjerte av stål for ikke å bli dypt beveget av Skyggeboken

«Full pakke for fansen»

Mari Grydeland i Aftenposten mener også at Lars Saabye Christensen har skrevet en av sine beste bøker og hun er særlig opptatt av hvordan denne boken knyttes til resten av forfatterskapet: «Denne boken har uansett satt seg selv i en sentral posisjon i hans forfatterskap, ikke bare fordi Christensen som forfatter og karakter tenker høyt og bredt gjennom hele fortellingen, men også fordi han inviterer inn fire gamle litterære helter, Kim, Ola, Seb og Gunnar, både i åpningen og avslutningen. Det fungerer overraskende bra.

Handlingen i Skyggeboken utspiller seg «i skyggen» av handlingen i romanen Beatles i samme tidsrom. Hvis du siden 1984 har lurt på hvem han var, den druknede mannen som Kim, Ola, Seb og Gunnar fant klærne til på Huk, får du svaret her.»

Les også

Lars Saabye Christensen

Endelig er den her — siste bok i trilogien BYENS SPOR

Historien om Maj og fortellingen om en tid som var

Byens spor – Skyggeboken står fremdeles Maj Kristoffersen sentralt, men like mye menneskene hun deler byen med, først og fremst barna, Jesper og Stine.

Kvinnene i Røde Kors som utgjorde Fagerborgs usynlige sosiale ryggrad. Barna er blitt voksne og tidene forandrer seg. Håp og drømmer får brynt seg på en verden som ikke lenger går på skinner. Voksesmertene preger dem alle når nye dører åpner seg og de gamle lukker seg.

Like mye som personene er kanskje tiden hovedpersonen i denne trilogien, eller mer presist: forestillingen om en tid som var. Et storveis portrett av et Norge i blomstring – på godt og vondt.