«Lykke» av Inger Hagerup

Hva er lykke? Inger Hagerup gir deg et vakkert svar på det evige spørsmål i diktet «Lykke». (Foto: Raychan, Unsplash)Hva er lykke? Inger Hagerup gir deg et vakkert svar på det evige spørsmål i diktet «Lykke». (Foto: Raychan, Unsplash)
Hva er lykke? Inger Hagerup gir deg et vakkert svar på det evige spørsmål i diktet «Lykke». (Foto: Raychan, Unsplash)

«Lykke» av Inger Hagerup er et av hennes mest kjente dikt, som også var med i NRKs kåring av Norges beste dikt.

En av de største norske lyrikerne

Inger Hagerup (1905–1985) var en av de største norske lyrikerne på 1900-tallet. Hun skrev intense og direkte dikt om sammensatte følelser. I denne spalten har vi tidligere hatt flere av diktene hennes, for de går rett inn i hjertet på leseren.

Ren poesi
Ren poesi

«Lykke» ble første gang utgitt i 1945 i diktsamlingen Videre, og det er ofte med i antologier over Norges beste dikt. Her er det hentet fra Ren poesi som kom ut i 2015. Den er en unik diktsamling bestående av kjente og kjære dikt side om side med noen av de viktigste, nye stemmene i norsk poesi.

Lykke

Hva lykke er?
Gå på en gressgrodd setervei
i tynne, tynne sommerklær,
klø sine ferske myggstikk
med doven ettertenksomhet
og være ung og meget rik
på uopplevet kjærlighet.
Å få et florlett spindelvev
som kjærtegn over munn og kinn
og tenke litt på vær og vind.
Be prestekravene om råd
og kanskje ja – og kanskje nei –
han elsker – elsker ikke meg.

Men ennå ikke kjenne deg.

 

Les også

DIKTET:

«Den ene dagen» av Inger Hagerup