Ti beste True Crime podcast for krimelskeren med umettelig appetitt

Mange krimelskere liker også bøker og TV-serier om True Crime. De siste årene har det også kommet mange gode podcaster, og her er ti av de beste!

Serial

Serial var den podkasten som banet vei for den store podkast-interessen. Den tar for seg en enkelt kriminalsak over mange episoder.  Den første sesongen av Serial handler om hvorvidt Adnan Syed drepte Hae Min Lee i Baltimore i 1999. Podkasten fikk svært stor oppmerksomhet i USA, og den førte til at rettssaken mot Syed ble tatt opp igjen.

I andre sesong får vi høre historien om den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl, som forlot sin post i Afganistan i 2009, og ble holdt fanget av Taliban i neste fem år. Den tredje sesongen handler om forskjellige forbrytelser i hver episode.

 

S-Town

S-Town var den podkasten som tok USA med storm i 2017 og hadde flest nedlastninger det året. Til nå har den hatt ca. 70 millioner nedlastninger. Utgangspunktet for sesongen som består av sju episoder, er en henvendelse til journalist Brian Reed. Han blir bedt om å undersøke en sønn fra en rik familie i Alabama som skryter av at han har sluppet unna med et drap han har begått. Plutselig er det en til som dør, og jakten på sannheten begynner.

 

Dirty John

Dirty John er også en av de mest populære podkastene i USA. I løpet av de første seks ukene etter publisering var den nedlastet over 10 millioner ganger. Nå har det også blitt TV-serie på Netflix.

Vi møter et par som har truffet hverandre via en datingtjeneste på nett. Det er den suksessfulle Debra Newell og den kjekke og kjærlige legen John Meehan. Doktor John virker som en ideell kjæreste, nettopp returnert fra Irak etter å ha jobbet for Leger Uten Grenser. Med tiden blir det tydelig at John ikke er den han utgir seg for, og det hele ender opp med en innviklet nett av kjærlighet, bedrag, fornektelse, og til slutt, overlevelse.

 

Uløst

Også her til lands er det nå laget flere fine true crimepodkaster. Uløst var en av de første og er en av VGs storsatsinger. Den første sesongen handler om Birgitte Tengssaken. Birgitte var kun 17 år da hun ble funnet drept på Karmøy i 1995. Ingen ble dømt for drapet, men som mange husker var fetteren hennes tiltalt i en periode.

Andre sesong følger en svært kjent forsvinningssak – nemlig Therese-saken. Ni år gamle Therese Johannessen forsvant fra en drabantby i Drammen i 1988. Siden har man aldri fått livstegn eller funnet henne. Hva var det egentlig som skjedde med Therese?

 

Missing & Murdered: Finding Cleo

Dette er en epokegjørende podkast på flere måter. Først og fremst får man her dokumentert de grusomme overgrepene det canadiske samfunnet gjorde mot sin egen urbefolkning.

Samtidig er det et hjerteskjærende forsvinningsmysterium. Cleo har vært forsvunnet i nærmere 40 år. Han er mistenkt drept. Da kontakter Cleos søster Christine journaisten Connie Walker. De setter seg fore å nøste opp alle trådene i saken. Sammen nøster de opp i mysteriene fra flere tiår tilbake, og de finner faktisk en løsning på det hele. Også her følges suksessen opp med en sesong to som også handler om et forsvunnet barn.

 

Young Charlie

Det har vært laget en rekke spennende bøker om den beryktede Charles Manson – den amerikanske kultlederen og massemorderen. Etter over 30 år i fengsel døde han i november i fjor. Historien om Charles Manson egner seg svært godt til en podkast.

Det dreier seg om hvordan Charles Manson ble som han ble. Hvordan skapte han dyrkingen av seg selv i sin egen sekt og hva førte til de beryktede og mest berømte drapene i Hollywoods historie. Gjennom seks episoder forteller journalisten Tracy Pattin og skuespilleren Stephen Lang om reisen fra Mansons trøblete barndom til mordene og fengselet.

 

Familiene på Orderud

Hvilket familedrama utspilte seg egentlig på Orderud gård? I denne podkastserien avdekkes det menneskelige dramaet i trippeldrapssaken. Hvem var de to halvsøstrene som begge ble dømt for medvirkning til trippeldrap? Kan en ganske ordinær uenighet om arv ha utløst tre henrettelser.

Gjennom til nå upubliserte opptak fra rettssalen og møter med mange av menneskene som fikk livene sine dramatisk endret i pinsen 1999, forteller forfatter og journalist Jochim Førsund historien om Orderud-saken, slik du aldri har hørt den før. Podkasten foreller noe annet enn TV-serien Gåten Orderud, så likte du den, kan denne podkasten sterkt anbefales.

 

Criminal

Criminal skiller seg fra de andre podkastene i denne oppstillingen ved at hver episode har et nytt tema og en helt ny krimhistorie. Også her handler det om mord, men også annen kriminalitet. Det er mange episoder å velge mellom, og denne podkasten gir deg også godt innblikk i rettssystemet i USA.

 

The Wonderland Murders

The Wonderland Murders handler om fire uløste drap i 1981. De fant sted i Los Angeles. Journalisten Tracy Pattin, som også laget Young Charlie, se over, er den som også forteller denne utrolige kriminalhistorien. Også her kan elementene minne om en hardkokt kriminalroman, med en berømt pornostjerne i sentrum som styrter mot avgrunnen, med narkotika og gjengkriminalitet som viktige ingredisenser.

 

Someone Knows Something

Også Someone Knows Something er en suksesshistorie som til nå har hattfem sesonger. Den første ble publisert i 2016. Her er hver sesong viet en kriminalsak. I den første er det en forsvinningssak som står i sentrum. Det er fem år gamle Adrien som er forsvunnet.

I andre sesong handler det også om en forsvinningssak. Denne gangen er det en kvinne, Sheryl, som er forsvunnet. I tredje sesong forsøker man å oppklare en 40 år gammel drapssak, og i den fjerde er det en 20 år gammel sak med en slags brevbombe som står i sentrum. Sesong fem er nettopp ute, og også der er det en gammel oppsiktsvekkende drapssak som etterforskes.