Imponer på grillfesten med grillet hvit asparges og løyrom

Grilling trenger ikke å bety pølser og hamburger, mener Jan Ivar Nyqvist. «Sunt på grillen» er full av fristende oppskrifter på blant annet grillede grønnsaker, skalldyr og fisk. Foto: Mats Dreyer

Norgesmester i grilling Jan Ivar Nykvist håper å se mer grønnsaker på grillen i årene fremover.

Bestill boka på bestselgerklubben.no
Bestill boka på bestselgerklubben.no

Grilling er ikke bare pølser, store kjøttstykker, feite dressinger og høyt blodtrykk. I hvert fall ikke ifølge Jan Ivar Nykvist, som er kåret til Norgesmester i grilling hele fire ganger. Med Sunt på grillen vil han vise at man kan lage sunne og grønne måltider også når grillsesongen står for tur. I boka finner du blant annet oppskrifter på utsøkt grillmat med grønnsaker som hovedingrediens, for eksempel alle kokkers favoritt: hvit asparges.

 

Imponer gjestene med grillet hvit asparges med løyromdressing på årets grillfest.
Foto: Mats Dreyer
Ingredienser (4 pers.)

Hvit asparges i sesong

Grønnsaker på grillen er noe Nykvist håper å se mer av i årene fremover. Hjertesalat, fennikel og blomkål smaker mye bedre etter en runde på grillen! Grillet hvit asparges er en skikkelig delikatesse, og med en dressing av løyrom imponerer du hvem som helst. Retten kan serveres både som forrett, tilbehør eller som en del av sommerbuffeten, og fortjener å skinne på tallerkenen. Hvit asparges er aller best mellom april og juni, men du får tak i det hele året.

Ingredienser (4 pers.)

16 stk. hvit asparges
litt sukker
salt og pepper
2 ss rapsolje
4 ss crème fraîche
2 ss løyrom
2 stk. vårløk, finhakket
1 ss sitronsaft
spirer

Forberedelser (15 min)

Skrell aspargesene. Kok opp en kjele med vann tilsatt litt salt og litt sukker. Kok aspargesene til de er nesten ferdigkokte. Dette tar ca. 3 minutter. Avkjøl i kaldt vann og la tørke på papir. Del aspargesene i to på langs. Bland sammen crème fraîche, løyrom, vårløk og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.

Ved grillen (10 min)

Pensle aspargesene med rapsolje og krydre med salt og pepper. Grill aspargesene på direkte varme til de er gylne. Dette tar ca. 2 minutter på hver side. Legg aspargesene på et serveringsfat og topp med løyromdressingen. Topp med spirer før servering.