Oppskrift på magevennlige bagels

Har du sensitiv mage, men ønsker å imponere med bakst til frokost, lunsj eller som tilbehør til en middag? Bagels ser flotte ut, de er sprø utenpå og herlig myke og saftige inni. Grunnen til dette er at de er laget på en gjærdeig som først skal heve og deretter kokes i vann, før de stekes i ovnen. Julia Døhlen Edin deler sin oppskrift på bagels fra boken Har du sensitiv mage, men ønsker å imponere med bakst til frokost, lunsj eller som tilbehør til en middag? Bagels ser flotte ut, de er sprø utenpå og herlig myke og saftige inni. Grunnen til dette er at de er laget på en gjærdeig som først skal heve og deretter kokes i vann, før de stekes i ovnen. Julia Døhlen Edin deler sin oppskrift på bagels fra boken
Har du sensitiv mage, men ønsker å imponere med bakst til frokost, lunsj eller som tilbehør til en middag? Bagels ser flotte ut, de er sprø utenpå og herlig myke og saftige inni. Grunnen til dette er at de er laget på en gjærdeig som først skal heve og deretter kokes i vann, før de stekes i ovnen. Julia Døhlen Edin deler sin oppskrift på bagels fra boken "Magevennlig bakst".

Vil du imponere med bakst til frokost, lunsj eller som tilbehør til en middag?

Magevennlig bakst av Julie Døhlen Edin. Les mer og kjøp boken på bestselgerklubben.no
Magevennlig bakst av Julie Døhlen Edin. Les mer og kjøp boken på bestselgerklubben.no

Bagels ser flotte ut, de er sprø utenpå og herlig myke og saftige inni. Grunnen til dette er at de er laget på en gjærdeig som først skal heve og deretter kokes i vann, før de stekes i ovnen.

Her får du en oppskrift på magevennlige bagels!

Ingredienser til ca. 10 bagels

  • 3 ½ dl laktosefri melk
  • 1 pose tørrgjær
  • 50 g smør
  • 1 egg
  • 1 ts fiberhusk
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 500 g glutenfri melblanding, eller lys melblanding
    (som består av 600 g maisstivelse/potetmel, 100 g tapiokamel, 100 g hvitt rismel, 100 g brunt rismel, 20 g xanthangummi og 2 ts bakepulver)

 

Slik gjør du

Varm melken til ca. 40 grader. Ha tørrgjær i en bakebolle og hell over halvparten av melken. La det stå i ca. 5 minutter til du ser at det begynner å boble på toppen. Da vet du at det er liv i gjæren. Skulle det ikke være det, kan du varme opp mer melk og begynne på nytt. Smelt smøret i en liten kjele og bland dette i melken sammen med egg, fiberhusk og salt. La stå i ca. 4 minutter så fiberhusken får løst seg opp.

Mål opp riktig mengde med mel. Bland mel- og melkeblandingen inn i gjærblandingen, litt etter litt og annenhver gang. Rør kraftig for hånd eller i en
kjøkkenmaskin til du har en jevn og fin deig. Den skal være seig og litt klissete.

Les også

Mange sliter med høyt blodsukker

Gå ned i vekt, bli friskere og lev lenger!

Velt deigen over på kjøkkenbenken eller en silkonmatte

— og finn frem en bolle med vann. Del deigen i ca. 10 biter og trill til nevestore boller. Prøv å få dem så glatte som mulig, gjerne ved å ha mye vann på hendene. Stikk et hull i midten med fingeren og kast bollen litt rundt fingeren for å utvide hullet til det nesten er tommeltykt. Deigen vil heve, så ikke lag for lite hull. Legg bagelene på et brett og la dem heve under håndkle på et varmt og gjerne fuktig sted i ca. 30 minutter.

Kok opp vann med 1 ts sukker i en kjele. Vannet skal småkoke, ikke fosskoke. Legg 2–3 bagels i vannet av gangen og la dem koke i 2 minutter på hver side.
Legg de bløte bagelene på rist med håndkle under og la dem renne av seg. Legg dem så over på en bakepapirkledd stekeplate. Pensle bagelene med egg før du steker dem i midten av ovnen ved 220 grader i ca. 25 minutter.

Bagelene er ferdige når de er blitt gylne, har en sprø skorpe og er myke på innsiden av «hullet». Om de fortsatt kjennes bløte og tunge ut i hullet trenger de litt mer steketid. Legg de ferdigstekte bagelene på en rist og la dem avkjøle seg noe før du skjærer dem opp.

Boken kan du kjøpe på bestselgerklubben.no

Denne oppskriften er anbefalt av Norsk Cøliakiforening