Enorm begeistring hos anmelderne

Ny Elling-bok blir film

Når Ingvar Ambjørnsen bringer Elling tilbake gjør han det med stil. Avisenes anmeldere hyller Ekko av en venn. (Foto: Marie Sjøvold)Når Ingvar Ambjørnsen bringer Elling tilbake gjør han det med stil. Avisenes anmeldere hyller Ekko av en venn. (Foto: Marie Sjøvold)
Når Ingvar Ambjørnsen bringer Elling tilbake gjør han det med stil. Avisenes anmeldere hyller Ekko av en venn. (Foto: Marie Sjøvold)

Elling er tilbake i Ingvar Ambjørnsens «Ekko av en venn», og anmelderne gir den samstemt hyllest. Nå er det også klart at boka blir film.

Det var nok ingen som trodde at det kom noen ny Elling-roman, men 20 år etter siste bok, har Ingvar Ambjørnsen gitt oss Elling tilbake med Ekko av en venn. Avisenes anmeldere er unisone i sin hyllest.

Nå er det også klart at den nye Elling-boka blir film. Det er filmselskapet 4½ som har kjøpt filmrettighetene. De forteller til VG at Per Christian Ellefsen er førstevalget til å spille Elling, selv om ingenting er avgjort. Ellefsen spilte den folkekjære karakteren i alle de tre første Elling-filmene fra Ambjørnsens populære romanunivers: Elling (2001), Mors Elling (2003) og Elsk meg i morgen (2005).

Filmselskapet har også fått med seg Axel Hellstenius til å skrive manus, melder VG. Han skrev manus til de to første Elling-filmene.

– Og Ambjørnsen kommer til å delta i manusprosessen. Han er ikke en forfatter som stiller seg helt på siden. Dette er jo en karakter han elsker, og heller aldri er blitt kvitt, og vi har store forhåpninger til at dette skal bli bra, forteller filmselskapet 4½ til VG.

Ekko av en venn har fått fantastisk mottakelse hos anmelderne. De hyller boka både for sin genuine komikk, sitt dype alvor og sine presise samtidsbeskrivelser:

"Ekko av en venn" av Ingvar Ambjørnsen. Kjøp boka på Bestselgerklubben.no
«Ekko av en venn» av Ingvar Ambjørnsen. Kjøp boka på Bestselgerklubben.no

«En perlerad av komiske øyeblikk» – terningkast 6

Sindre Hovdenakk i VG er enormt begeistret og gir boken terningkast 6. Han mener at romanen «er en genuin morsom bok som kan tilby en perlerad av komiske øyeblikk. (…) Men like under den muntre overflaten dirrer det hele veien en nerve av noe annet. For Ekko av en venn er kanskje først og fremst en roman om den store, bunnløse ensomheten.»

«Endelig, Elling!»

Mari Grydeland i Aftenposten skriver: «Ingvar Ambjørnsen og Elling er virkelig tilbake i god, gammel stil i Ekko av en venn. Hvis du var nervøs for gjensynet etter 20 år, kan du puste lettet ut. (…) Boken er sorgmunter, klok, hjerteskjærende, rørende, vittig og varm. Det er rett og slett blitt en veldig god bok som også er lett å like.»

«En fryd»

Under overskriften «Hensynsløst ærlig gjensyn med Elling» skriver Turid Larsen i Dagsavisen: «Det er ingen overdrivelse å si at Ingvar Ambjørnsen var på topp som forfatter med det unike portrettet av den ensomme, dysfunksjonelle, tidvise sprø og gærne Elling. Og han viser igjen, 20 år senere, at han ikke er blitt dårligere med årene. Det er en fryd å lese denne nye romanen (…).»

Les også

Les første kapittel av «Ekko av en venn»

«Kjærkomment gjensyn med Elling»

Vårt Lands anmelder Mari Reinholt Aase er like begeistret som Hovdenakk og mener at «vi alle er Elling». Aase mener at «en femte bok om Elling kunne lett blitt en nostalgitripp som lente seg for mye på de foregående suksessene. Men Ingvar Ambjørnsen har i stedet skrevet en roman som står på egne bein. Ekko av en venn tar Elling med inn i internettets tidsalder og viser hvordan sosiale medier gir oss muligheten til å framstå slik vi helst vil. På Facebook kan selv de ensomste mennesker finne et samfunn av likesinnede. (…) Vi ler og føler medfølelse med ham fordi vi på mange måter vet hvordan det føles».

«Den vakreste Elling-romanen»

Vidar Kvalshaug i Bok 365.no er også svært begeistret. Han gir boken terningkast 5 og kårer den til «den vakreste Elling-romanen». «I Ekko av en venn har Elling har fått et langt mer poetisk språk for å omtale seg selv, og det er jammen ingen dårlig livsutvikling, verken for ham eller oss andre. Han er mildere, klokere, og dette bærer romanen. (…) Sagaen trenger ikke ta slutt med denne boka, den aller vakreste i serien. Elling lider ikke av noe man behøver å dø av, som min bestemor kunne sagt.»

«Ny Elling-roman: Bare å glede seg»

Også Dagbladets Finn Stenstad deltar i hyllesten. Han gir terningkast 5 og skriver: «Selvsagt er dette blitt en ekte Elling-roman, men bakteppet som Ingvar Ambjørnsen har strukket, rommer dype, treffende samfunnsbetraktninger – kall det gjerne humoristisk-satirisk – men Ekko av en venn har en dypere og alvorlig undertekst som beskriver noen av de mest markante trekk ved vår mediale samtid.»

«Det bor en Elling i oss alle»

Ole Jacob Hoel i Adresseavisen mener også at Ambjørnsen har klart å gjenskape Elling-fenomenet og at «det bor en Elling i oss alle.» Han gir Ekko av en venn terningkast 5 og skriver: «Ingvar Ambjørnsens antihelt er tilbake, nesten like morsom, vel så trist – og enda mer ensom.»