Inspirert av virkeligheten

Araminta Hall visste fra starten at hun ville skrive om besettende kjærlighet

Araminta Hall. Foto: Fra forfatterens Facebook-side.Araminta Hall. Foto: Fra forfatterens Facebook-side.
Araminta Hall. Foto: Fra forfatterens Facebook-side.

– For meg er det selve psykologien som skaper fremdrift i en psykologisk thriller. Det er jo nettopp den fascinerende kraften i våre indre liv som skaper spenning.

Araminta Hall. Foto: Silas Craig Hall.
Araminta Hall er en britisk forfatter, journalist og lærer. Vår egen grusomhet er forfatterens tredje roman og hennes første utgivelse på norsk; den har mottatt strålende kritikker. Hun bor i Brighton med ektemann og tre barn. Foto: Silas Craig Hall.

Besettende kjærlighet

Araminta Hall visste fra starten at hun ville skrive om besettende kjærlighet. For mange ville det da ha vært naturlig å se et forhold fra flere synsvinkler. Ikke for Hall. Hun ville se denne besettende kjærligheten utelukkende fra mannens ståsted. Nettopp det valget gjør at du aldri klarer å legge boken fra deg.

Sosiopatiske trekk

Mike Hayes er en intens London-streber som til tross for vanskelig oppvekst oppnår suksess i finansverden. Mike er besatt av tanken om at det skal være han og kjæresten Verity resten av livet. Når han gjør et karrieresprang i New York et halvt år, gjør Verity det slutt og gifter seg med en annen. Mike har aldri lært hva det vil si å elske et menneske. Han takler ikke Veritys valg, og nifse, sosiopatiske trekk tar overhånd etter hvert som desperasjonen øker.

«En av de mest urovekkende thrillerne jeg har lest på mange år. Jeg elsket den.»

Gillian Flynn, forfatter

Et skadet menneske

–Jeg fant ut at budskapet kunne bli sterkere hvis vi fulgte Mikes tanker og følelser hele tiden. Å være så tett på han gjør han mer troverdig. Hans besettelse har en bakenforliggende grunn. Han er et skadet menneske. Han ble aldri elsket av noen som barn, da er det vanskelig å danne sunne forhold i voksenlivet. Fortiden er grunnen til at han er blitt som han er, sier Araminta Hall i et intervju med Bestselgerklubben.

«Som mennesker vil vi aldri slutte å elske. Og vi vil aldri slutte å hate.»

Araminta Hall

Bestill "Vår egen hemmelighet" på Bestselgerklubben.no
Bestill «Vår egen grusomhet» på Bestselgerklubben.no

En sterk ambivalens

Vår egen grusomhet er i starten en bok om ekte forelskelse. Begge forelskede har stor glede av forholdet, de spiller dessuten et seksuelt spill som inkluderer en tredjepart. Når Verity gjør det slutt, blir Mike desperat og tror på det han gjør, selv om det er frastøtende. Som leser føler du en blanding av ubehag og sympati. Ambivalensen blir ekstra sterk fordi jeg skrev både fra Mikes synsvinkel og i jeg-form, sier Araminta Hall.

Inspirert av virkeligheten

Kritikere har pekt på at hun setter et viktig fokus på våre holdninger til kjønnene, og boken ble et sentralt innspill i metoo-debatten i England.

– Det irriterte meg for eksempel kraftig at Hillary Clinton ble dømt strengt av folk og media for sin fortid, mens Donald Trump, som ble tatt på fersk gjerning når det gjelder sine åpenbare, seksuelle overtramp, slapp unna og vant valget. Det er fortsatt et misforhold mellom hvordan kvinner skal oppføre seg og være perfekt, og hvordan menn kan være så langt fra perfekt som mulig og likevel bli trodd på, sier en engasjert Araminta Hall.

 

⭐⭐⭐⭐⭐
«Pirrende godt om farlig begjær»

Cathrine Krøger, Dagbladet

 

Les også

Anmeldernes krimfavoritter

Disse 3 krimbøkene bør du lese