ARNE DAHL OM SIN NYE KRIMSERIE

Personlig krise har tilført bøkene mine en ny trykksverte

– Du skaper ikke helter som Sam Berger og Molly Blom uten en viss motstand, det har vært både utfordrende og befriende, sier Arne Dahl. Han fikk sin fortjente belønning da han kom med sin første bok i den nye serien for fem år siden. Anmelderne var over seg: «Dette er den beste svenske krimromanen noensinne ...» Copyright/fotograf: Thron Ullberg– Du skaper ikke helter som Sam Berger og Molly Blom uten en viss motstand, det har vært både utfordrende og befriende, sier Arne Dahl. Han fikk sin fortjente belønning da han kom med sin første bok i den nye serien for fem år siden. Anmelderne var over seg: «Dette er den beste svenske krimromanen noensinne ...» Copyright/fotograf: Thron Ullberg
– Du skaper ikke helter som Sam Berger og Molly Blom uten en viss motstand, det har vært både utfordrende og befriende, sier Arne Dahl. Han fikk sin fortjente belønning da han kom med sin første bok i den nye serien for fem år siden. Anmelderne var over seg: «Dette er den beste svenske krimromanen noensinne ...» Copyright/fotograf: Thron Ullberg

For noen år siden bestemte han seg for å skape et nytt krimpar. Fra før var Arne Dahl kjent for A-gruppen. Nå går krimserien om Sam Berger og Molly Blom sin seiersgang over hele Europa.

Nå er Arne Dahl tilbake med ny bok

— i serien om etterforskerparet Sam Berger og Molly Blom. En helt ny skare av lesere har funnet veien til krimromanene hans. Og i sentrum finner du to sjeldne etterforskere, to eks-politi vi aldri kan føle oss trygge på. Etter hvert har de også et forhold til hverandre vi ikke vet helt hvor bærer.

Les mer og bestill ÅPEN SJØ på bestselgerklubben.no
Les mer og bestill boka ÅPEN SJØ på bestselgerklubben.no

Tre åpenbare bestselgere

Åpen sjø er tredje bok i serien, Utmarker var den første, Innland den andre. Alle tre bøkene preges av at de to heltene, Sam Berger og Molly Blom, opplever worst case ikke bare som et scenario, men som en virkelighet de kjemper seg gjennom. Sammen. Det handler både om å stå på kanten av stupet, og å kunne se mulighetene samtidig. Det ene ute later ikke det andre, ifølge forfatteren.

Les mer om A-gruppen på cappelendamm.no.

Skriver med pseudonym

Og hva sier så anmelderne om den nye serien? Jo, at Arne Dahl, eller Jan Arnald som er hans egentlige navn, gir lesere språklige lykkeshots og fantasifulle intriger med vold, brutalitet og karakterers indre mørke som de viktigste ingrediensene. Fortellingene om Sam og Molly har da også kostet så det svir, innrømmer forfatteren i et større intervju.

Personlig krise

– Jeg gikk selv gjennom en tung skilsmisse for et par år siden, og hadde et par halvkritiske år samtidig som jeg jobbet med den nye serien om Sam og Molly. Det har kanskje vært bra for prosessen, det har tilført bøkene mine en ny trykksverte, jeg har kjent på en slags klarsynthet når jeg skifter mellom moll og dur i skrivingen. Noen kaller meg pessimist, men observante lesere vil forhåpentligvis oppdage at jeg er en klarsynt optimist, smiler Dahl/Arnald.

Noen kaller meg pessimist, men observante lesere vil forhåpentligvis oppdage at jeg er en klarsynt optimist

Er Åpen sjø siste kapittel?

– Jeg tror det blir to eller fire bøker til i serien om Sam og Molly, sa han da anmelderne etter første bok lurte på hvor mange flere vi kan forvente om de to anti-heltene. Han har levert tre romaner nå, Åpen sjø kan ha vært siste bok fordi så mange tråder fra de to første bøkene blir hanket inn og får sin løsning. Men, leser du med lupe, finner du små hint om at det kommer mer. Bare forfatteren selv vet, og han er vant til å holde kortene tett til brystet.

 

ARNE DAHL

(f. 1963) er forfatter, redaktør og litteraturkritiker. Han bor i Stockholm, og bokdebuterte i 1998. Forfatteren har mottatt en rekke utmerkelser for romanene sine, bl.a. det svenske krimforfatterakademiets pris for å ha «vitalisert og utviklet krimsjangeren». Han ble tildelt Europas største krimpris for 2018, den prestisjetunge European Crime Fiction Star Award (Ripper Award).