På fastelavnssøndag skal man kose seg!

Wenche Andersens oppskrift på Fastelavnsboller

Foto: ShutterstockFoto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Førstkommende søndag er det fastelavn. Ordet kommer fra tysk Fasten-aben og betyr kvelden før fasten. Likevel er ikke fastelavn bare en kveld, men egentlig tre dager.

Historien bak Fastelavn

Fastelavn begynner med fastelavnssøndag, fortsetter med blåmandag, deretter med feitetirsdag. Feitetirsdag er også kjent som Fat Tuesday eller Mardi Gras. Mardi Gras er også navnet på den store og kjente feiringen i New Orleans, et av verdens lengste karneval.

Feiringen av Feitetirsdag er den siste dagen med fest før askeonsdag som er starten på den førti dager lange fasten, og fastelavnsdagene er avslutningen på det lange karnevalet.

På fastelavnssøndag er fråtsing stikkordet.

I gamle dager kunne du gjerne spise flesk, fet suppe og melboller. Disse melbollene er sannsynligvis opphavet til dagens fastelavnsboller. Det å bake fastelavnsboller var et fenomen blant de rike i byene og ble først vanlig over hele landet på begynnelsen av 1900-tallet. Hva det skal være i bollene kan du velge selv.

Noen lager vannbakkels, endre lager vanlige boller, og noen velger smultboller eller berlinerboller. Uansett så skal det være fyll, for eksempel syltetøy, mandelfyll, vaniljekrem eller vanlig krem. Det er vanlig å drysse melis på toppen.

 

Bildet er hentet fra Facebook-siden til Wenche Andersen
Bildet er hentet fra Facebook-siden til Wenche Andersen

 

Her får du oppskrift på en ekstra luksuriøs variant av fastelavnsboller, som i tillegg til krem er fylt med mandelmasse. Litt bakepulver i deigen gjør bollene ekstra luftige.

Fastelavnsboller
Fastelavnsboller

TIL 16 STORE BOLLER ELLER 40 MINIBOLLER:

  • 75 g smør
  • 3 dl lettmelk
  • 3/4 dl sukker
  • 1 krm salt
  • 2 ts støtte kardemommefrø
  • 1 egg
  • 25 g gjær til søte deiger
  • ca. 9 dl hvetemel (ca. 540 g)
  • 1 1/2 ts bakepulver

 

TIL PENSLING:
1 sammenvispet egg

  • Smelt smøret. Hell i melk og la blandingen bli fingervarm (37 °C). Tilsett sukker, salt, kardemomme og egg.
  • Smuldre gjæren i en bolle. Hell deigvæsken over og rør til gjæren har løst seg opp.
  • Tilsett mesteparten av melet blandet med bakepulveret. Arbeid det til en smidig deig. La den heve under et klede i ca. 40 minutter.
  • Legg deigen på melet bakebord. Del den i to, og del deretter hver del i 8 emner. Form dem til runde boller. La bollene heve under et klede på en plate kledd med bakepapir i 30 minutter.
  • Forvarm stekeovnen til 225 °C.
  • Pensle bollene med egg og stek dem i 8–10 minutter midt i ovnen. Stek miniboller i 4–5 minutter.

 

FYLL:

  • Beregn 20–25 g mandelmasse per store bolle. Skjær av et lokk på hver bolle og grav ut innmaten. Bland den med revet mandelmasse. Tilsett litt melk til blandingen blir passe fuktig.
  • Fyll bollene med blandingen.
  • Pisk 2 ss kremfløte per bolle. Legg kremen i klatter på bollene. Legg lokket på og sikt melis over.
Wenche Andersens utvalgte oppskrifter
Wenche Andersens utvalgte oppskrifter

 

Oppskriften er hentet fra Kokeboka av Wenche Andersen (red.)

Den prisbelønte kokeboken omfatter 1800 oppskrifter på mat til alle anledninger. Her er moderne retter og klassikere, internasjonale retter og norsk tradisjonsmat, raske retter og vegetariske retter.