Intervju med Jørn Lier Horst

Suksesskoden er enkel, ifølge forfatteren — noe må stå på spill!

Jørn Lier Horst. Foto: Jesper MagerøyJørn Lier Horst. Foto: Jesper Magerøy
"Det innerste rommet" er et mesterlig puslespill av en politikrim! Jørn Lier Horst. Foto: Jesper Magerøy

Jørn Lier Horst blir ofte kalt folkets forfatter. Og med rette. Han fyller bestselgerlistene med krim for folk i alle aldre. Suksesskoden er enkel, ifølge forfatteren. Noe må stå på spill!

– Det er lidenskapelig gøy – og det koster, sier han under intervjuet i den nye bokkafeen til Cappelen Damm, Halvbroren. Han må skrive, han savner det når han gjør noe annet, han har prioritert bort et sosialt liv, som han selv sier. Han jobber opptil 12 timer hver dag.

Det handler om å stå opp om morgenen og være dedikert, slik krimhelten William Wisting alltid er det. Slikt blir det resultater av, for i tillegg til ny Wisting-krim – Det innerste rommet, har Horst blitt redaktør i et nytt forlag, Capitana. Og dessuten skal William Wisting på tv neste år. Ti episoder i første omgang, basert på to av de tidlige bøkene om krimhelten.


Wisting på TV

"Det innerste rommet" av Jørn Lier Horst
«Det innerste rommet» av Jørn Lier Horst

– Jeg hadde egentlig en annen idé denne gang, jeg skulle skrive en frittstående krimroman om Adrian Stiller, sjef for cold case-gruppen i Økokrim. Men så har det skjedd en del saker det siste året, blant annet tv-serien om Wisting. Derfor ble det en ny roman med Wisting i hovedrollen, en roman der en helt ny sak knyttes til to cold case-saker tidlig på 2000-tallet. Utfordringen er å alltid fornye seg. Wisting må være i utvikling, det holder ikke å grave seg ned i støvete papirer. Noe må rett og slett stå på spill! Både for Wisting og de som etterforskes.

Mer cold case

Han har selv satt ting på spill det siste året. Da han begynte å skrive Det innerste rommet, var det en Gyldendal-roman, og han gledet seg til å levere til sine dyktige redaktører der. Men så meldte Petter Stordalen sin ankomst i bokbransjen. Da romanen var ferdig, var han selv blitt redaktør i Capitana. Og Det innerste rommet blir ikke den siste romanen der cold case-saker er en del av innholdet. Jørn Lier Horst har planer om to nye Wisting-bøker som kobler fortid og nåtid sammen.

Sporenes fortid

– Leilighet gjør tyv, smiler han på spørsmålet om tema i Det innerste rommet. Han vil ikke si noe mer enn det. Ikke mer enn en kryptisk tilleggskommentar om at alt henger sammen med alt. Romanen handler om en kjent politiker som dør, og etterlater seg en enorm sum penger i kontanter som ingen visste om. For Wisting handler det om å følge sporene bakover, og han kommer etter hvert over to gamle, uoppklarte saker.

Med sine spenningsromaner om politimannen William Wisting regnes nå Jørn Lier Horst som en av Norges fremste krimforfattere.

Lier Horst har tidligere jobbet som etterforskningsleder i Larvik, og kjenner godt til både miljøet og metodene han skriver om. Han sluttet i politiet i 2013 for å kunne skrive på heltid.

Litterær realisme

Jørn Lier Horst leses lett, han leses av folk i alle aldre, i alle samfunnslag. Du kommer lett på innsiden av etterforskningen og skjønner hva det handler om. – Mora mi på 84 skal forstå hva det dreier seg om, sier han. Hvis Line, datteren til Wisting, bruker podkast i etterforskningen, må det forklares. Etterforskning må være forståelig, realisme er viktig i jakten på de skyldige. Mange mener det er nettopp her han treffer den krimlitterære planken på millimeteren.

Det private rommet

– Jeg liker å gi leserne mine delsvar underveis, det får de også i Det innerste rommet. Hvor kommer for eksempel den enorme pengesummen fra? Hvordan har den landet der den blir funnet? Hvem har vært involvert? Og ikke minst – i overført betydning – hva handler Det innerste private rommet til politikeren som dør om? Tittelen var først bare en arbeidstittel, men etter hvert som innholdet ble til, skjønte jeg at den traff ganske bra, sier forfatteren.

Nordin som Wisting

– Tenk at Wisting skal spilles av selveste Sven Nordin i TV-serien, sier han idet intervjuet er over. – Det må jo bare bli bra!

 

Boken kan du bestille på bestselgerklubben.no

Les også

Bøker som beveger:

Seks medrivende romaner som varmer hjertet ditt