Luciadagen med lysfest og lussekatter

Deilige hjemmelagde lussekatter

De dekorative bollene med safran og rosiner bakes vanligvis til 13. desember – men er så gode at de helst bør spises i hele desember! Bildet er fra boka "Julemat" av Andreas Viestad. Foto: Mette Randem.

13. desember og Luciadagen nærmer seg, og lussekatter hører med til alle små og store barns Luciafeiring. Her får du Andreas Viestads oppskrift på de tradisjonsrike, deilige bollene!

Det er uklart hvor tradisjonen med lussekatter kommer fra. En historie plasserer Lucia på besøk i Sverige under en periode med hungersnød. Lucia svevet over Vänern, og med seg hadde hun søtsaker som hun ga til de sultende – som dermed ble reddet fra den sikre død. Dette skriver Andreas Viestad i boka Julemat, som inneholder alt av oppskrifter og tips du trenger til jul og nyttår. Her deler han sin deilige oppskrift på lussekatter.

 

Fra boka Julemat av Andreas Viestad. Foto: Mette Randem.

 

Gir om lag 20 lussekatter

  • 200 G SMØR
  • 5 DL MELK
  • 50 G GJÆR
  • 1/2-1 G SAFRAN
  • 1 SUKKERBIT
  • 2 EGG
  • 900 G HVETEMEL
  • 1 TS SALT
  • 1 DL SUKKER
  • ROSINER

 

 

 

Smelt smør. Hell i melk, varm opp til du har en lunka blanding. Bland i gjær.

Knus safranen og sukkerbiten sammen – sukkerbiten hjelper til å kverne opp safranen. Ha safranen i melkeblandingen og visp inn ett egg.

Ha mel, salt og sukker i en bolle. Bland melkeblandingen inn i melet. Arbeid deigen
kraftig med en tresleiv til du har en jevn deig.

Dekk bollen og la den heve i 1–1 1/2 time.
Forvarm ovnen til 230 grader.

Form lussekattene slik du liker dem. Det vanligste er krøllete S-er. Det er bare fint om deigen er litt løs – brett den et par ganger for å stramme den opp. Dersom den er for rennende, ha i mer mel og elt litt. Pynt bollene med rosiner.

La lussekattene heve i 10–20 minutter. Knekk det siste egget og pisk det sammen med litt vann.

Pensle lussekattene med det siste egget, og stek i om lag 8–10 minutter. Sjekk et par ganger underveis, så overflaten ikke blir brent.

Oppskriften er hentet fra boka Julemat av Andreas Viestad.

Julemat av Andreas Viestad