Irma Joubert om ny roman:

– Dette er ekte hendelser. Etter krigen ble flere hundre tyske barn sendt til Sør-Afrika

Jenta fra togetJenta fra toget
"Leserne vil beundre tapre Gretl og sterke Jakób i denne fortellingen om krig, forsoning og kjærlighet", sier Publishers Weekly om "Jenta fra toget". "En vakker bok som stemningsmessig minner om "Saras nøkkel", sier Nederlands Dagblad. Miriam Claire Lane har oversatt boken til norsk.

Den prisvinnende forfatteren Irma Joubert har skrevet en historisk roman basert på de tyske foreldreløse barna som etter krigen fikk nye adoptivfamilier i Sør-Afrika.

Jenta fra toget av Irma Joubert
Grundig research ligger bak denne sterke historiske romanen. Kjøp «Jenta på toget» på bestselgerklubben.no

Lesere verden over har trykket Jenta fra toget til sitt bryst og omtaler boken som «fantastisk» og «uforglemmelig». Romanen forteller historien om tyske Gretl og polske Jakób – en tapper liten jente og en sterk ung mann, som møtes under dramatiske omstendigheter på den polske landsbygda mot slutten av andre verdenskrig. Begge karakterene bygger på virkelige mennesker. Forfatter Irma Joubert er tidligere historielærer og har gjort grundig research.

Feil tog sprenges

Romanen åpner dramatisk. Seks år gamle Gretl sitter på et tog i retning Auschwitz. 21-årige Jakób har plantet en bombe på skinnegangen, for å tilintetgjøre en tysk troppetransport. Men Gretls tog kommer først. Den lille jenta er eneste overlevende, og når Jakób finner henne, kan han ikke annet enn å ta henne til seg. De knytter sterke bånd de neste tre årene. Men hun kan ikke bli hos ham for alltid.

Må sende jenta fra seg

Jakób får høre at tyske foreldreløse barn loves en ny fremtid i Sør-Afrika, hos priviligerte, protestantiske adoptivfamilier. Med tungt hjerte sender han Gretl fra seg. Hennes jødiske bakgrunn må aldri komme for en dag. Mest sannsynlig vil hun aldri treffe Jakób igjen. Men båndene de knytter, binder dem sammen på tvers av kulturer og kontinenter.

Irma Joubert
Sørafrikanske Irma Joubert var tidligere historielærer. Hun elsker å lære bort historie – pakket inn i fengende romanform. Foto: Dick Vos

Stjeler hjertene våre

Vi stiller oss bak det lesere over hele verden allerede har sagt. Jenta fra toget er en nydelig roman! Så velbalansert mellom historisk drama og oppvekstroman, relasjons -og kjærlighetshistorie. Gretl og hennes redningsmann i livet, Jakób – de stjeler hjertene våre helt og fullstendig. Så tapre og hengivne, til tross for prøvelsene de står overfor. Og reisen over 15 år, fra Polen i de siste krigsårene via Tyskland til Sør-Afrika, gir oss masse ny kunnskap om ukjent land og historie. Når siste side er vendt, er vi i sorg over å si farvel til hovedpersonene.

Midt oppi det hele får vi en nydelig og helt spesiell kjærlighetshistorie.

Basert på sanne historier og ekte adoptivbarn

Sørafrikanske Irma Joubert brenner for å gjøre historie tilgjengelig for lesere når hun skriver sine romaner. Hun har møtt og intervjuet en rekke personer i arbeidet med denne boken. Flere av de adopterte barna er nå i 60-70-årene, og Joubert visste at de kom til å lese romanen. Derfor måtte hun være nøye med å få alle de historiske detaljene helt korrekte. Og hun måtte passe seg for å bli for følelsemessig involvert. Det klarte hun ikke helt.

– Jeg ble veldig glad i lille Gretl. Og jeg hadde ikke lyst til å sende henne bort fra Jakób, men hadde ikke noe valg. Det var en vanskelig ting å gjøre, forteller den prisbelønte forfatteren.

Les også

Basert på virkelige hendelser

Uforglemmelig drama om mot og kjærlighet i krigstid