Det norske oljeeventyret:

Lykkeland: Storslått episk dramaserie

Fikk du med deg første del av dramaserien "Lykkeland" forrige søndag? Om ikke kan du ta igjen det tapte på nrk.no. TV-serien er super for alle som liker kombinasjonen av historisk og menneskelig drama. Familien Nyman. Ingrid (Pia Tjelta), Fredrik (Per Kjerstad) og Christian (Amund Harboe).

Med NRKs storsatsning "Lykkeland" har vi fått den første fortellingen i serieformat om det norske oljeeventyret.

Det har blitt et medrivende, menneskelig drama fra en periode i Norge da gammelt møtte nytt, og da kvinnenes rolle var i endring.

Vellykket drama

Vi er nok mange som ikke har spesielt god peiling på hvordan Norges oljeeventyr egentlig startet – hvilke krefter som var i sving og hvordan det påvirket livene til de involverte. Det er nesten rart at denne TV-serien ikke har blitt laget for lenge siden. Men nå er Lykkeland her, og vi er heldige som får oppleve den spennende epoken gjennom et så vellykket drama.

Funnet av den første oljen

Vi skal til Stavanger i 1969, året da den første oljen ble funnet på norsk sokkel. Det er fascinerende å oppdage at mye takket være én enkeltperson, politikeren Arne Retterdal, ble oljeindustrien hentet til Norge og fikk sitt hovedsete i Stavanger – under statlig styring som skulle komme sosialdemokratiet til gode i alle årene etter, som det Norge vi kjenner i dag. Mye kunne sett annerledes ut!

LYKKELAND
Nyforlovede Anna (Anne Regine Ellingsæter) får en sentral rolle i serien. Her med Christian (Amund Harboe, til høyre) og vennen Martin (Mads Sjøgård Pettersen).

Unge håpefulle

Men mest sentralt i denne serien står fire unge mennesker som på ulike måter er del av den nye oljetiden. Jonathan kommer fra Texas til Stavanger i forsøk på å trekke USA ut av oljeavtalen med Norge. Etter lang tids leting har amerikanerne mistet troen på å finne olje. Anna er en ung gardsjente som forlover seg inn i en av Stavangers rikeste familier. Hennes forlovede, Christian Nyman, er sønn av reder og hermetikkfabrikkeier Nyman. Men Christian vil heller dykke etter olje på havets bunn enn å jobbe for faren på fabrikken. Anna får jobb som sekretær på Arne Retterdals kontor. Hun viser seg etter hvert som en av de smarteste og mest ambisiøse i familien, og blir symbolet på en kvinnerolle i endring mot overgangen til 70-tallet.

LYKKELAND
Toril Torstensen (Malene Wadel) jobber på Nymans fiskefabrikk. Som ung gravid må hun gifte seg med en eldre mann hun ikke elsker.

Gamle tradisjoner møter nye tider

Men det tradisjonelle, gamle og pietistiske Stavanger lever samtidig i beste velgående. Den unge jenta Toril blir gravid med en amerikaner som stikker av, og blir deretter tvunget til å gifte seg med en mye eldre mann. Barn utenfor ekteskap var uhørt i det strenge bedehusmiljøet. Pia Tjelta har rollen som rederfrue Nyman. Fisken er i ferd med å gå tom i havet, Stavanger er på sitt mest fattige, og rederfamilien er nær konkurs. Det er ikke enkelt for fru Nyman og familien å manøvrere seg inn i den nye tiden.

Skuespillere og tidsbilder imponerer

Serien byr på gode karakterer og godt, naturlig spill. Ikke minst imponerer de unge og helt ukjente skuespillerne i sine roller. Bildene er veldig vakre og tidskoloritten ekte, nostalgisk og forseggjort. Serien er en fryd for øyet.

Alt i alt et godt gjennomført og underholdende drama, som gir oss unik innsikt i hvordan dagens velferdsstat Norge ble til.

Serien vises i 8 deler på NRK1, med andre del i kveld. Om du gikk glipp av første eller andre episode, kan du ta igjen det tapte på nrk.no.

LYKKELAND
Unge lovende i Lykkeland: Christian (Amund Harboe), Toril (Malene Wadel), Jonathan (Bart Edwards) og Anna (Anne Regine Ellingsæter).