Kepler med ny, etterlengtet krim:

Blir mørkredd av å skrive sine egne bøker

Lars KeplerLars Kepler
Ekteparet som skjuler seg bak pseudonymet Lars Kepler skriver ut sine verste mareritt. – Jeg blir mer og mer mørkredd for hver bok vi skriver, sier Alexandra. Foto: Ewa-Marie Rundquist

– Vi inspirerer hverandre og utfordrer hverandre. Derfor blir det mer enn de åtte planlagte romanene om Joona Linna og Saga Bauer, forteller ekteparet Kepler.

Det er godt nytt for alle oss som har blitt blodfans av disse bøkene!

Lars Kepler er ekteparet Alexander og Alexandra Ahndoril. Når de nå kommer med krim nummer sju, har de igjen den samme ambisiøse målsettingen: De vil skrive den beste og mest spennende boken i verden. Sveriges mestselgende forfatterduo er ikke kjent for å holde igjen når de skriver, og i Lazarus undersøker de hvordan mennesket reagerer i møte med den ultimate ondskapen.

Et etterlengtet dypdykk

Lazarus av Kepler
Denne har mange ventet på! Les mer og kjøp boken på bestselgerklubben.no

– Lazarus er et etterlengtet dypdykk i psyken til Saga og Joona. Når vi tror vi har kontroll og livet er i vater, kan vi plutselig rammes av en ulykke eller brå død. Eller en ondskap som er helt umulig å forstå. Hvordan agerer vi i møtet med slike situasjoner? Joona viser nye sider når han gjemmer seg. Til han skjønner at det ikke går, at han må se ondskapen i hvitøyet og kjempe mot den. Saga har en annen måte å møte onde gjerninger på. Hun tror at hun forstår hva hun utsettes for, men er i virkeligheten helt sjanseløs, sier Kepler unisont.

Saga og Joonas innerste

– Det var på tide å komme nærmere Saga og Joona og deres indre. Det dreier seg om balanse, en følelse du som forfatter bare kjenner, det er ikke planlagt. Å bli litt bedre kjent med Saga var godt og stimulerende, og med denne boken har vi også slått fast at Joona er en empatisk fyr bak den barske – og kloke – masken han kler seg i når oppdrag skal løses.

Blir mer og mer mørkredd

Kepler lar seg påvirke. I selve skriveprosessen kan det skrives så tårene renner, og det er først når de leser korrektur at det går opp for dem hva de har vært med på. – Vi har kontroll over hele verden når vi sitter og skriver og bestemmer akkurat hva som skal skje. Når det er tid for korrektur, er det ikke mye igjen av den eplekjekke tonen, sier Alexandra. Hun legger til at hun blir stadig mer mørkredd for hver bok de skriver. –Når hjernen pønsker ut ondskap hele dagen, er det ikke bare å kople av når det er over. Og prosessen denne gang har vært både lang og krevende. Særlig Joona krevde mye oppmerksomhet på grunn av den umulige situasjonen han havner i. 

En fordel å være to

– Målet er å skape nærhet til leseren. En følelse av å være midt i historien. Da må det være autentisk, og det krever mye research. Det må være logisk, noe som krever at intrigen er solid og gjennomtenkt. Og det må være lett å henge med selv om sammenhengen ikke er til å forstå til å begynne med. Så må også språket være tilpasset den sjangeren vi er en del av. Beskrivelsene er eksakte, og lokker leserne inn i et univers, der de skal kjenne det fysiske trykket karakterene utsettes for. Vi går all inn når vi skriver, og det er helt klart en fordel å være to.

Ekteparet Lars Kepler
I sin nye thriller «Lazarus» dukker Kepler enda lenger ned i psyken til Joona og Saga. Sånt blir det intens krim av! Foto: Thron Ullberg

Kepler er en forutsetning

– Selv om vi allerede er i gang med bok nummer åtte, dreier mye seg nå om lanseringen av Lazarus. Vi liker å møte leserne våre, vi liker å formidle kjærligheten vår til krimsjangeren. Vi elsker den, og er oppriktig glad i Joona og Saga. Forfatternavnet vårt skal bestå. Lars Kepler er en forutsetning, et rom vi har skapt bare for disse bøkene, sier duoen. Å skrive under egne navn er helt utenkelig. Selv om pseudonymet Lars Kepler raskt ble avslørt, fortsetter den fabelaktige litterære ferden under samme suksessrike varemerke.

 

Av Bernt Roald Nilsen