Mange sliter med høyt blodsukker

Gå ned i vekt, bli friskere og lev lenger!

Den praktiske diabetesbokaDen praktiske diabetesboka
– Det er et stort behov for informasjon og læring når det kommer til livsstils- og blodsukkerrelaterte sykdommer, sier forfatterne av "Den praktiske diabetesboka". Foto: Tove K. Breistein

Lever du med type 2-diabetes eller har du nesten-diabetes? Da er du ikke alene, mange sliter med høyt blodsukker. Men det er mye du kan gjøre selv for å bli bedre!

Gunn-Karin Sakariassen og Hege Hasler Barhaughøgda har mange års erfaring i behandling av diabetespasienter. De har samlet sine beste tips og verktøy i Den praktiske diabetesboka.

– Vi  har skrevet boka for alle som ønsker å gjøre noe for seg selv og sin helsesituasjon, men ikke helt vet hvordan de skal starte, sier de.

Oppskriftene i boken vil hjelpe med å reversere type-2 diabetes eller pre-diabetes (nesten-diabetes). I samme slengen vil du gå ned i vekt, forbedre blodtrykket og kolesterolverdiene, fjerne eller redusere betennelser i kroppen og få en bedre fungerende mage. Boken er dermed en god investering for alle som ønsker å leve et sunnere liv.

Den praktiske diabetesboka
Det er enkelt å lage nydelig mat som også er sunn! sier forfatterne av «Den praktiske diabetesboka». Foto: Tove K. Breistein

Mange sliter med overvekt

– Hele 75 % av den overvektige delen av befolkningen og 95 % av den sterkt overvektige delen har insulinresistens, mot 25 % av den normalvektige delen. Insulinresistens er med andre ord sterkt koblet til overvekt. Det er en av hovedårsakene til blant annet type-2-diabetes, og nesten alle som har type 2-diabetes, er insulinresistente, sier Sakariassen og Barhaughøgda.
I tillegg til vektnedgang, mosjon og sunn kost fremhever forfatterne nok søvn og stressmestring som viktige ingredienser for å bekjempe diabetes og høye sukkernivåer i kroppen.

Hørt det før?

Men hvordan skal man klare det, da? Du har kanskje vært på utallige slankekurer og dietter, men fort falt tilbake i gamle uvaner? Den praktiske diabetesboka er som navnet sier – praktisk – som gjør den lettere å følge. Forfatterne har laget et 6-ukersprogram, hvor de trinn for trinn viser hvordan du skal gå frem. Forberedelser og motivasjon er også viet stor plass, nettopp for at vanene skal forbli gode vaner.
– Start med å gjøre klart hodet ditt, kjøkkenet ditt og tallerkenen din, råder forfatterne. Deretter følger du 6-ukersprogrammet, med forslag til komplett meny for hver uke.

Den praktiske diabetesboka
Hva med en luftig bringebærmousse til dessert? Foto: Tove K. Breistein

Rydd hodet

I boken deler de mange gode råd om hvordan du kan «rydde hodet» og motivere deg selv. Som for eksempel: Sett deg tre mål som du kan tro på, og skriv tre positive setninger. En tankeøvelse kan hjelpe deg på vei:

Sett deg på en stol og lukk øynene. Se for deg livet ditt fem år frem i tid om du ikke gjør forandringer knyttet til mat og mosjon. Hvordan ser din helsesituasjon ut da? Hvordan er din energi? Hvordan er ditt forhold til mennesker rundt deg? Hva med ditt forhold til deg selv? Hva så du? Ikke noe godt alternativ for livet videre?

Nå skal du visualisere at du gjør endringer i livsstilen din. Se fem år fremover i tid igjen. Nå har du endret vaner fra dags dato. Hvordan ser livet ut da? Hvordan er din helsesituasjon? Din energi? Ditt forhold til deg selv og andre? Dette var et langt bedre alternativ, ikke sant?

Rydd kjøkkenet

Deretter skal du gå i gang med å rydde i skuffer, skap og fryser og kvitte deg med mat som du fra nå av ikke skal ha der, bl.a. sukker, matvarer med mel i, ris, pasta, halvfabrikata, ferdigprodukter og søtsaker.

Nå skal du spise:

  • Rene proteiner.
  • Sunt fett av høy kvalitet.
  • Langsomme karbohydrater med lav GI, som gir lav blodsukkerstigning og mye fiber.
  • Grønnsaker i alle regnbuens farger.
  • Urter.
  • Bær i alle varianter.
  • Tre hovedmåltider og to mellommåltider.

Rydd tallerkenen din

Dagens serviser har ofte altfor store middagstallerkener. Et godt råd er å bytte til mindre, du kan for eksempel bruke frokosttallerkenen til middag. Halve tallerkenen skal fylles med grønnsaker i alle farger. Den andre halvparten deles i tre, der 1/3 skal ha plass til ca. 125 g matvarer som er rike på protein (f.eks. kjøtt, fisk eller egg), 1/3 kan fylles opp med flere langsomme karbohydrater som belgfrukter, blomkålris, fullkorn- eller villris, og 1/3 dekkes med sunt fett (for eksempel olivenolje, oliven, avokado, guacamole, kesam eller nøtter). Kos deg med maten, spis langsomt og stopp når du er 80 % mett.

Den praktiske diabetesboka
Les mer og kjøp boka å bestselgerklubben.no

Må jeg gi slipp på alt det gode nå, da?

Nei! sier Sakariassen og Barhaughøgda.

– Det er ingen sak å spise godt selv om du må unngå mye karbohydrater og sukker. Tvert imot! Du kan nyte både vafler og rundstykker, gjerne med hjemmelagd skagenrøre eller italiensk salat til pålegg. Kokosyoghurt med jordbær og kanel smaker deilig og gir deg energi til lunsj. Har du dårlig tid, lager du en kyllingsalat på fem minutter. Middagen kan for eksempel være fransk fiskesuppe på norsk eller den klassiske norske kjøttpuddingen med en nydelig tyttebærsaus til. Noe søtt til slutt? Prøv gelato – italiensk vaniljeis, eller små sjokoladeformer med nøtter og frø.

Med oppskrifter på 90 blodsukkervennlige retter – både frokost, lunsj, middag, dessert og sunne søtsaker (mange er gluten- og laktosefri) – vil du kunne både nyte herlig mat og føle deg mye friskere, på bare 6 uker.

Hvorfor ikke gå i gang i dag?