Lars Saabye Christensen fikk Amanda-æresprisen

Lars Saabye Christensen AmandaLars Saabye Christensen Amanda
Juryens begrunnelse for årets vinner av Amanda-æresprisen, er en person som har klart å skape historie, sa kulturminister Trine Skei Grande under den gjeve prisutdelingen lørdag kveld. Lars Saabye Christensen er også romanaktuell - 21 august lanseres nemlig andre bind av «Byens spor». Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Vi gratulerer Lars Saabye Christensen med Amandakomiteens ærespris!

Byens spor Maj
”Saabye Christensen på sitt aller beste” skrev flere av de norske anmelderne da første bok i Byens spor utkom høsten 2017. Kjøp Byens spor – Maj på Bestselgerklubben.no

«Æresprisen er en stor takk til en som har beriket norsk film i så stor grad, at han skriver seg inn i norsk kulturhistorie. (…) Vi har timevis med gode filmopplevelser å takke årets mottaker for» sa kulturminister Trine Skei Grande på utdelingen, i følge VG.

Christensen kom ut fjor ut med Byens spor – Ewald  og Maj , den første i en trilogi om en familie i etterkrigstidens Oslo. Lars Saabye Christensen fikk samstemt hyllest av anmelderne.

Ny roman

Denne uken kommer det etterlengtede andre bindet i det som kan bli stående igjen som et av vår tids største norske romanverk. Byens spor – Maj blir hovedbok i Bestselgerklubben i august/septemer.

I første bok, Byens spor, viste Saabye på ny hvilken stor forteller han er. Og boken føyer seg inn i rekken av fantastiske leseopplevelser han har gitt oss gjennom fire tiår.

I andre bind, Byens spor – Maj, fortsetter historien om Oslo i etterkrigstiden og dens beboere – i stilen, tiden og rommet hvor Lars Saabye Christensen er som aller best.

Et storveis portrett av et Norge i blomstring

Her får vi følge det samme, herlige persongalleriet som i første bind: Maj – og ikke minst hennes kamp for å oppdra barna Signe og Jesper – står i sentrum. Og Jesper og bestevennen, slaktersønnen Jostein, går fra å være barn til å bli unge menn på hvert sitt vis.

Like mye som personene, er kanskje tiden hovedpersonen, eller mer presist: forestillingen om en tid som var. Et storveis portrett av et Norge i blomstring – på godt og vondt.

En av våre aller fremste forfattere er i ferd med å skrive Fagerborg, Oslo og Norges memoarer. Det er bare å glede seg!