Vigdis Hjorth fikk gjev litteraturpris

Vigdis HjorthVigdis Hjorth
"Hun har aldri vært forutsigbar, aldri likegyldig i møtene med kjærligheten, med samfunnet hun beskriver, med livsvilkåra karakterene i bøkene hennes plasseres i." sa juryen om Vigdis Hjorth. Foto: Agnete Brun

Enda mer prisdryss til Vigdis Hjorth! Denne uka mottok hun den prestisjetunge Doblougprisen 2018.

Vigdis Hjorth fikk prisen sammen med lyrikeren Helge Torvund. Utdelingen fant sted på Litteraturfestivalens åpningsdag på Lillehammer.

Dobloug-prisen ble opprettet i 1938 og deles ut av Svenska Akademien. Prisen består av et diplom og et prisbeløp på 200 000 svenske kroner.

Om Vigdis Hjorth skriver juryen bl.a. følgende:

arv og miljø
Romanen «Arv og miljø» har mottatt flere priser og fått strålende anmeldelser. Kjøp boka på bestselgerklubben.no

«Denne forfatteren har utvist et aktivt, nær sagt aktivistisk forfatterskap som stadig har utvida feltet sitt. Hun har aldri vært forutsigbar, aldri likegyldig i møtene med kjærligheten, med samfunnet hun beskriver, med livsvilkåra karakterene i bøkene hennes plasseres i. (…)

Forfatterens særegne signatur er skjelvende, konfronterende, alvorstung, men også hylende morsom og skarp. Stilen hennes kunne muligens kalles «speeda», i så fall i begrepets mest positive forstand, for tempoet er høyt i alle bøkene hennes, fortellerne er nærmest andpustne, oppjaga, som om de kjemper for livet.»

Mange priser

For romanen Arv og miljø har Vigdis Hjorth vunnet Bokhandlerprisen 2016, Kritikerprisen 2016, og hun ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Boken ble også nominert til Ungdommens Kritikerpris og P2-lytternes romanpris.

Å tale og å tie Vigdis Hjorth
i sin nye bok «Å tale og å tie» drøfter Vigdis Hjorth hvordan forfattere fremstår og fremstiller seg selv. Kjøp den på bestselgerklubben.no

Ny bok

Vigdis Hjorth har stått i sentrum av norsk litteraturdebatt det siste året. Selv har hun stort sett tiet. I sin nye bok Å tale og å tie, taler hun indirekte, men skarpt, i fire essays om Alf Prøysen & Rolf Jacobsen, Agnar Mykle, Bertolt Brecht og Alexander Kielland. Gjennom spenstige lesninger drøfter hun hvordan forfattere fremstår og fremstiller seg selv.