Lag saftige påskeboller!

PåskebollerPåskeboller
Hva med å imponere andre - og deg selv - med noen flotte påskeboller til ferien? De både smaker kjempegodt og ser veldig fine ut. Foto: Øystein Westlie

I påsken har vi lov til å kose oss litt ekstra. Her får du oppskriften på Fru Timians nydelige påskeboller fra boken «Gjærbakst for alle.»

– Engelskmennene har den fine tradisjonen med å lage påskeboller, eller hot cross buns, som de kaller dem, forteller matskribent Fru Timian, alias Marit Røttingsnes Westlie.
– De er søte og gode og veldig fine å se på, med de karakteristiske kryssene på toppen. Det finnes sikkert like mange oppskrifter på hot cross buns som det finnes engelskmenn, så det er lov å lage sin egen versjon. Noen krydrer dem litt mer enn jeg pleier å gjøre. Disse har jeg til gjengjeld fylt med marsipan og rosiner. Nam!

OPPSKRIFT PÅ PÅSKEBOLLER (HOT CROSS BUNS)

12 BOLLER

Deigen

500 g hvetemel
50 g sukker
¼ ts salt
½ ts kanel
½ ts malt ingefær
skall av 1 lime
1 pk g jær, fersk eller tørr – gjerne rød type
3 ¼ dl melk, ca. 25 grader
75 g kjøleskapskaldt smør

Fyllet

200 g marsipan, med minimum 50 % mandler
50 g rosiner

Toppingen

100 g hvetemel
ca. 1 dl vann
1 egg til pensling

Gjærbakst for alle
Oppskriften er hentet fra kokeboken «Gjærbakst for alle». Kjøp den på Bestselgerklubben.no

Slik gjør du:

Start med å legge marsipanen i fryseren.
Ha alle de tørre ingrediensene til deigen i en bakebolle. Riv det grønne av limeskallet på den fine siden av rivjernet. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen.
Ha i melken og sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet.
Elt deigen i 10 minutter. Del smøret i små terninger og ha i bollen. Elt videre i 7–8 minutter. Dekk bollen med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse, rundt 45 minutter.
Ta marsipanen ut av fryseren og riv den på den grove siden av rivjernet.
Hvelv deigen over på et lett melet bakebord og kna den sammen en gang eller to. Klapp eller kjevle deigen ut til et rektangel på ca. 30 x 40 cm og fordel marsipanen og rosinene utover leiven.
Rull deigen sammen til en pølse og del den i 12 like store deler.
Rull delene ut til boller.
Legg dem over på et bakepapirkledd stekebrett eller i en liten langpanne hvis du vil ha langpannebrød. Dekk bollene med et kjøkkenklede og la dem heve til ca. dobbel størrelse. Det tar om lag 30 minutter.
Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme.
Rør sammen melet og vannet til toppingen til du får en tykk suppe.
Lag et kremmerhus av matpapir og ha i toppingen. Pisk egget lett sammen og pensle bollene før du tegner et kryss med toppingen over på alle bollene. Stek bollene på nest nederste rille i 15–18 minutter til de er gyllenbrune og gjennomstekt. Beregne ca. 5 minutter lengre steketid om du former deigen til et langpannebrød.
La bollene avkjøles på en bakerist.