Snakk aldri med fremmede!

Harlan
Harlan Coben har nok en gang levert et familiedrama som får deg til å fryse på ryggen

Hva gjør du når en fremmed kommer bort til deg og forteller noe om din nærmeste som kan ødelegge deg og din familie for alltid?

Den fremmede ødela ikke livet til Adam Price sånn med det samme.

Slik begynner Den fremmede, og allerede fra første setning skjønner du at dette blir en uforutsigbar reise. Boken er et mareritt, der du og hovedpersonen Adam Price blir viklet inn i noe som først virker ubegripelig. Når Coben så spinner historien rundt en kjerne av troverdig logikk, er det bare å gi seg fullstendig over og nyte dramatikken.

Hva ville skje hvis …
– Nesten alle mine ideer kommer fra noe som hender i min hverdag, sier Harlan Coben om skrivingen. – Jeg ser en situasjon, og tenker: Hva ville skjedd dersom … og så begynner fantasien å spinne. I Den fremmede har
jeg ikke funnet på at det finnes nettsider som hjelper kvinner med å late som de er gravide. CobenNettsidene finnes. Og misbrukes. Fantasien tok meg et steg videre, og jeg tenkte: Hva hvis en mann gifter seg med en såkalt gravid kvinne, og senere finner ut at hun bare simulerte graviditeten?

Kriser i normale liv
Coben skriver om vanlige mennesker som befinner seg i ekstraordinære situasjoner fordi livet har forandret seg i løpet av noen dramatiske minutter. Han får leseren til å identifisere seg med karakterene, det blir helt umulig å forlate dem. Den fremmede er et klassisk eksempel. Leseren får følelsen av å være i Adams sko, og forstår hva han tenker og føler.

Uforutsigbare intriger
Master of the Hook kaller amerikanerne ham. Han innrømmer da også at det dreier seg om å få leseren hektet. Men ikke bare. Når han begynner vet han hva han skal starte med og hvordan det skal slutte – men ikke så mye om det i midten.
– Jeg sammenlikner ofte skrivingen med en tur fra der jeg bor, New Jersey, til California. Jeg kunne tatt Route 80 direkte, men det er mulig å dra via Suez-kanalen og stoppe i Tokio. Uansett lander jeg til slutt i California, avslutter forfatteren som med dette har sett den åttende av sine romaner fyke inn på bestselgerlisten til New York Times.