Den upålitelige fortelleren – videointervju med tre krimforfattere

Clare Mackintosh er i disse dager aktuell med krimromanen Jeg lar deg gå som hovedbok i Bestselgerklubben. Den er et av flere eksempler på krimromaner med en upålitelig forteller — et litterært virkemiddel som er brukt i bestselgere som Gillian Flynns Flink pike, Renee Knights Avslørt og Paula Hawkins Piken på toget. Lurer du på hva begrepet «upålitelig forteller» betyr? Litteraturprofessor Jakob Lothe har satt opp tre trekk som kjennetegner en upålitelig forteller:

1) Fortelleren har begrenset kunnskap eller innsikt i det han forteller om.

2) Fortelleren er sterkt personlig engasjert (på en måte som gjør både framstilling og vurdering påfallende subjektiv).

3) Fortelleren synes å representere et «verdisystem» som kommer i konflikt med det den samlet representerer.

Med en upålitelig forteller kan du altså regne med å bli overrasket eller til og med lurt, et effektfullt knep i en krimroman.

I videoen nedenfor snakker Mikaela Bley (forfatteren av Lycke, som er hovedbok i Bestselgerklubben i juli), Peter Swanson (forfatteren av De som fortjener det) og Clare Mackintosh med Asbjørn Slettemark om den upålitelige fortelleren i romanene sine.