Peter Swanson: De som fortjener det

OriginalRgb_Omslagsforside_De_som_fortjener_det_486235Vi har kanskje alle kjent på den, hevnlysten, når vi blir virkelig sviktet. De såre følelsene våre får oss kanskje til å tenke noen slemme tanker om hva vi mener de som svikter oss fortjener. Men så slår vi det selvfølgelig fra oss. Vi slikker sårene våre og prøver så godt vi kan å gå videre. Slik er det ikke med menneskene i Peter Swansons første krimroman på norsk, De som fortjener det. Ted Severson fleiper med at han planlegger mord på konen sin, som helt samvittighetsløst bedrar ham. Til hans forbløffelse har den vakre, selvsikre Lily Kintner ingenting imot å hjelpe ham med å gjøre fantasien til virkelighet. Med iskald logikk forklarer hun ham til og med hvordan han kan slippe unna med det. Dette er ingen vanlig politikrim, men en psykologisk thriller hvor vi får et innblikk i tankegangen til dem som begår mord i det de mener er rettferdighetens navn. De stiller seg til doms over hvem som fortjener å leve, og hvem som ikke fortjener det. Og vi aner konturene av hvordan de har blitt til slike mennesker. Sjelden har jeg lest en mer besettende krimfortelling. Den er smart og uforutsigbar, skrevet med snert og språklig finesse. Likte du Gillian Flynns Flink pike, er De som fortjener det definitivt en bok for deg.

Grøssende god lesing!

Kristin Weholt
Redaktør