Nadia Hashimi: Perlen som sprengte skjellet

De beste bøkene får oss til å glemme tid og sted. Vi ser verden på en ny måte, gjennom andre menneskers øyne. Vi får så å si være dem i deres liv, med alle deres gleder, sorger, drømmer og håp. Menneskene blir så levende for oss at det er vanskelig å forlate dem der boken slutter. Perlen som sprengte skjellet er en slik bok.

OriginalRgb_Omslagsforside_Perlen som sprengte skjellet_420017Det var den afghanske skikken bacha posh som fikk Nadia Hashimi til å skrive denne romanen. Skikken går ut på at ektepar som ikke får sønner klipper håret av en av døtrene sine, kler henne i gutteklær og lar henne leve som gutt inntil hun når puberteten. Slik får familier uten sønner større respekt og mange praktiske fordeler. Men hvordan er det egentlig for en jente å vinne friheten det innebærer å være gutt, for så plutselig å få den frarøvet igjen straks hun når puberteten og skal giftes bort som jente?

Nadia Hashimi mente dette måtte være godt romanstoff, og det hadde hun rett i! Jeg ble helt oppslukt av Perlen som sprengte skjellet. Den er svært velskrevet, med nydelige karakterer og en handling så sjokkerende realistisk at det av og til gjorde vondt å lese. Men så er den så vakker og håpefull også. Ikke minst lærte jeg mye av den.

Denne boken er verdifull lesing. Ja, rett og slett en perle!

Kristin Weholt,
Redaktør