Hvem var egentlig Astrid Lindgren?

Det er vanskelig å forestille seg en barndom uten Astrid Lindgrens bøker. Du finner de kjære historiene hennes over hele verden. Men hvem var egentlig Astrid Lindgren?

OriginalRgb_Omslagsforside_Lindgrenbio_forsideDu kan få mange svar på dette spørsmålet i Jens Andersens biografi over forfatteren, Astrid Lindgren – Denne dagen, et liv. Aldri har vi kommet nærmere skaperen av Pippi, Mio, brødrene Løvehjerte og Emil.

«Jeg bare lever i vei og synes at man skal behandle hver dag som om den var den eneste man har,» sa Astrid Lindgren. Hun var 94 år da hun døde i 2002.

Ordene «Denne dagen, et liv» møtte hun første gang som ung, opprørsk jente i 1925. Ordene fulgte henne som et mantra gjennom livet, i kjærligheten og i kunsten, som en ledetråd i menneskets uforskammet korte liv: Grip det, nyt det, bruk det!

Den kunsten kunne Astrid Lindgren, enten hun befant seg i naturen, forsvant dypt inn i en skriveprosess, lekte heks med de yngste slektningene, kjempet for barnebokens status og for barn og unges rettigheter, eller da hun på sine eldre dager trådte fram som miljøaktivist, fredsforkjemper og filantrop.

Denne dagen, et liv er en Astrid Lindgren-biografi som forteller en ny historie. Den går bak forfatterskapets fasade og skildrer forfatterens tanker og handlinger, kamper, nederlag og seire, drømmer og depresjoner. Boka bygger på et vell av hittil upubliserte brev, dagbøker og fotografier samt halvannet års samtaler med Astrid Lindgrens datter, Karin Nyman, som på nært holdt fulgte sin berømte mors karriere og splittede forhold til berømmelse, rikdom, ensomhet, makt – og menn.

Jens Andersen har doktorgrad i nordisk litteratur, og har tidligere blant annet skrevet biografier over Tove Ditlevsen, H.C. Andersen og dronning Margrethe II. Han har vunnet flere priser for sine arbeider. Denne dagen, et liv har høstet flotte kritikker. Hør bare her:

«Den nye biografien om Astrid Lindgren gir meg samme følelse som ved lesningen av hennes egne bøker: Må det aldri ta slutt!»
Anne Cathrine Straume, NRK

«En uophørligt fascinerende og gribende bog … Også den, som tror at vide det meste om Astrid Lindgren, vil blive overrasket, overvældet, varm og rørt.»
Per Svensson, Politiken, Danmark

«Ett storverk, tveklöst en av årets bästa fackböcker. Nu kan nationalikonen, riksmormorn och sagotanten också i allmänhetens ögon tillatas bli vad hun egentlig var: en betydande politisk författare, en skicklig spelare på litteraturmarknaden och en komplex intellektuell människa.»
Björn Wiman, Dagens Nyheter, Sverige