Se Skavlan lære riktig doteknikk

Sjarmen med tarmen av Giulia Enders har tatt den norske bokvåren med storm, og har i flere uker ligget på toppen av bestselgerlisten for sakprosa. Og det er ikke underlig, for her er det snakk om sjarmerende og ikke minst viktig kunnskap. Visste du for eksempel at:

  • Vi har 100 milliarder mikrober i tarmen
  • Tarmen er 8 meter lang, men hvis man regner med alle strukturer fram og tilbake er den 7 kmSjarmen med tarmen
  • Det finnes fire hovedtyper avføring
  • Alle burde sitte på huk når man bæsjer
  • Tynntarmen har et vidunderlig utseende inni
  • Tarmen har nest flest nerveceller, kun slått av hjernen
  • Tarmen bestemmer over hjernen i flere tilfeller enn hjernen bestemmer over den

Da Giulia Enders besøkte Cappelen Damm, ble forlaget nødt til å sette opp to forestillinger for å dekke publikumsbehovet. Enders er en tysk medisiner og forsker som bare 25 år gammel er blitt verdensberømt for sin formidling om tarmen som et svært undervurdert organ. Jeg leste Sjarmen med tarmen nærmest som en roman. Den er morsom, spennende og ikke minst lærerik. Ifølge Enders kan man dele befolkningen i to grupper i forhold til fordøyelsesproblemer, og heldigvis kan begge disse gruppene lese denne boken med stor interesse:

«Fordøyelsesproblemer deler samfunnet vårt i to grupper: de som er opptatt av sin egen helse og passer nøye på hva de spiser, og de som er irritert over at de knapt kan tilberede en middag til vennene sine uten å måtte gjør innkjøp på apoteket.»

Her er det selvsagt masse stoff for dem som er opptatt av sunnhet og velvære, men det mest interessant er hvordan Enders får fram forbløffende nye sammenhenger om tarmens betydning for psyken og psykiske plager. For å kunne skrive for eksempel «En liten forelesning om avføring» er det en også ekstrem fordel at forfatteren er morsom, rett fram og elegant. Det er overraskende for mange, men Sjarmen med tarmen er en av årets viktigste bøker. Du kan se og lytte til Giulia Enders under fra da hun sjarmerte Skavlan og hans gjester i senk:

Tekst av Knut Gørvell