Alyson Richmans brev til norske lesere

Kjære lesere!

OriginalRgb_Omslagsforside_HelelivetpaendagJeg er utrolig takknemlig for at så mange av dere har kjøpt Hele livet på en dag, og dermed gjort meg til en bestselger-forfatter i Norge. Da jeg var i begynnelsen av tjueårene, reiste jeg til det vakre landet deres og ble bergtatt av den fantastiske naturen, den klare luften og de fascinerende kunstsamlingene på Nasjonalgalleriet. Tusen takk for at dere har tatt så godt imot det jeg har skrevet, og for at dere deler min interesse for å lære om historie og om andre kulturer gjennom fortellinger.

OriginalRgb_Omslagsforside_En himmel av brev_442101Det er en stor glede for meg å få lov til å få dele min nyeste roman, En himmel av brev, med dere. Det er spennende å tenke på at dere skal reise til Italia og se de turbulente årene under andre verdenskrig gjennom mine øyne. Jeg vil gjerne fortelle dere litt om bakgrunnen og inspirasjonen til romanen.

Det begynte med at jeg var i et middagsselskap for noen år siden, der en venn av meg fortalte hvordan faren hennes hadde flyktet fra Ungarn og til Italia under andre verdenskrig. Familien hadde brukt hele formuen på å skaffe falske papirer, og da han kom til Portofino, gransket de tyske vaktene papirene så nøye at han var sikker på at han kom til å bli arrestert. Plutselig kom det en mann ut av folkemengden på kaia, og ropte «Fetter, fetter, jeg har ventet på deg hele uken. Gudskjelov at du har kommet!». Det så ut til at han kjente de tyske vaktene og fikk min venns far vekk fra dem. Deretter tok den fremmede mannen ham med seg til huset sitt på klippene utenfor byen.

Da min venns far spurte hvorfor han hadde reddet livet hans, svarte han: «Jeg kommer ned til havnen en gang i måneden, og da forsøker jeg å redde den personen som ser reddest ut.»

Da jeg hørte denne historien, tenkte jeg med en gang at det ville være en fantastisk åpning på en roman. Jeg så for meg to fremmede hvis veier krysses på denne havnen. Den ene er flyktning og trenger beskyttelse, og den andre ser redselen og er villig til å risikere sitt eget liv for å hjelpe. Dermed var det første frøet sådd. Så bli med meg til Italia slik det var for sytti år siden: med de velduftende sitronlundene i Portofino, de gamle brosteinsgatene i Verona og det grønne vannet i den venetianske lagunen. Sammen kan vi oppleve denne rike og spennende perioden i historien. Jeg lover deg at det blir som å trå inn i en annen tid, der du kan høre Elodies musikk strømme gjennom det åpne vinduet.

Tusen takk!

Alyson