Til topps med Fritt fall

OriginalRgb_Omslagsforside_Fritt fall_478667Lisa Gardners nye krimroman Fritt fall er nylig lansert i USA og Norge samtidig. Med sine velkomponerte plot og sin mørke realisme havner hun stadig øverst på New York Times’ bestselgerliste.

Fritt fall er en fortelling om Nicky, som våkner i en smadret bil på nesa ned i ei grøft. Hun er dekket med blod, og det er glasskår overalt. Til tross for smertene klarer hun å komme seg ut av vraket og klatre opp skråningen i mørket. Hun er besatt av en ting: å finne en liten jente som heter Vero. Etterforsker Wyatt setter i gang omfattende søk i området, men ingen kan finne barnet kvinnen leter etter. Og så kan Nickys ektemann fortelle at de ikke har noen datter.

Nicky er det man litt teknisk kaller en upålitelig forteller. Hun lider av hjernerystelse-syndrom etter tre ulykker som ligger nær hverandre i tid. Hukommelsen hennes er et eneste rot, og hallusinasjoner er en del av hverdagen. Men hvordan har det seg at hun har hatt hele tre alvorlige ulykker i det siste, og hva om noe av det hun fabler om er sant?

Lisa Gardner er kjent for å kombinere neglebitende spenning med en original intrige. Hun har skrevet romaner siden hun var 17, og har vært utgitt siden hun var 20. Det er svært imponerende! Først var skrivingen en lidenskap hun bedrev ved siden av jobben som bedriftsrådgiver i Boston. Men hun likte ikke den jobben — som handlet om å måtte iverksette tiltak i bedrifter som stort sett gikk ut på at folk ble arbeidsledige. Derfor ble hun forfatter på heltid i stedet.

Spør politiet
OriginalRgb_Portrett_Lisa_GardnerÅ drive research er det hun liker best ved å være forfatter. Og Lisa har en egen evne til å få politiet i tale.
-Jeg kan jo ingen ting om kriminalitet. Jeg har ikke bakgrunn som verken politi, advokat eller journalist, så jeg må spørre meg fram, forteller Lisa. I USA har skattebetalerne rett til et ordentlig svar fra offentlig ansatte. Denne retten har Lisa brukt for å samle kunnskap fra politifolk. Det fins i USA sågar samlinger for politimenn og krimforfattere, som sammen begår tenkte kriminelle handlinger og løser kriminalgåter.

Politi spiller skurk
-Politifolk elsker å spille skurk, sier Lisa og ler. Det hender ofte at hun pønsker ut en kriminell handling, og beskriver den for politifolk og får hjelp og innspill.
-Da jeg skulle gå i gang med å skrive krimromanen Borte, svarte kontakten min i politiet meg med en løsning på tre sider.
Lisa Gardners mørke realisme og snedige plot appellerer til mange. Faktisk kommer den største mengden fanbrev fra lesere som sitter i fengsel. Selv liker hun å lese det kollegaene og vennene hennes skriver.
-Tess Gerritsen, Karin Slaughter, Lee Child og Harlan Coben er trivelige og meget kollegiale forfattere, så dem følger jeg med på.

Kidnapping
Selv om Fritt fall er relativt fersk, er Lisa selvsagt i gang med sin neste bok. Arbeidsåret er delt inn i tre nesten like lange perioder med research, skriving og promotering. Ideer til ny handling er aldri mangelvare. Neste bok kommer til å handle om kidnapping, og den bygger på en sann historie. Det skal bli spennende å følge en ny, men dog verdenskjent forfatter her i Norge.

Foto: Philbrick Photography