Drept på radio – den opprinnelige påskekrimmen

Hvis noen sier «påskekrim», tenker jeg umiddelbart på radioteater. Vi var på påskeferie. Snøen lå mangfoldige meter tykk, i hvert fall to, på hyttetaket. Og under der lå tv-antenna vår et sted, knekt og ubrukelig. På skjermen fant vi bare mer snø, så vi samlet oss rundt radioen, som under krigen. Bare at dette var på åttitallet, det var under den kalde krigen, og radioen var slik jeg så det nødunderholdning. Ikke noe vi drev med til hverdags. Men jeg husker likevel den barnslige gleden ved det å være sammen, så veldig sammen man nødvendigvis måtte være rundt den skrabbete reiseradioen vår, vi i familien. Mamma, pappa, søstra og broren min og jeg.

Begivenheten ble annonsert med alvorlig begeistring. «Nå begynner påskekrimmen! Hysj!» Sånn husker jeg det. At det var hektisk først, og så — intens lytting.

Gyldendal_Horst_Jakthundene_omslag_ny_2For det blir intens lytting av radioteater. Radio blir ikke mer levende enn det, og formen er kommet for å bli. NRK lager fortsatt radioteater til påske, og i år er det Jørn Lier Horsts roman fra 2012, Jakthundene, som er dramatisert. Den begynner på NRK P1 mandag 30. mars kl 17.30. Du kan også laste den ned som podcast. Følger du lenken nedenfor, kan du virkelig få se det du ellers bare hører i radioteateret.

 NRK lager radioteater.